PKK’NIN KURULUŞUNA ZEMİN HAZIRLAYAN KÜRT ÖRGÜTLERİ
PKK (KÜRDİSTAN İŞÇİ PARTİSİ) DOSYASI
Cumhuriyetin ilk yıllarında, bir taraftan isyanlar sürüp giderken diğer taraftan da Kürt Cemiyetleri ve dernekleri kurulmuştur. Bu dernekleri şunlardır:
Kürt Teali Cemiyeti (1919 yılında Bitlis Milletvekili Yusuf Ziya tarafından kurulmuştur)
Kürt İstiklal Cemiyeti (Miralay Halit tarafından kurulmuştur)
Kürt Talebe Cemiyeti (1963 yılında öğrenciler tarafından kurulmuştur)
1938-1961 yılları arasında Kürtçülük hareketlerinde bağımsız bir Kürt Devleti kurma fikri görülmez(?). Belki de gizli olarak örgütleniyorlardı. Ancak Marksçı ve Leninci ülkü ve 1961 anayasasının getirdiği geniş hak ve özgürlükler sebebiyle, Kürt olgusu ve yapısı; kitleler içerisinde hızla işlenmeye ve örülmeye başlanmıştır. 1980 askeri darbesine kadarki zamanda bağımsız bir Kürt devleti kurma amacıyla Türkiye'de kurulan ayrılıkçı Kürt Örgütleri şunlardır:
a. Devrimci Doğu Kültür Ocakları (DDKO)
1969 Yılında Dev-Genç'ten ayrılan Kürtçüler tarafından Ankara'da kurulmuş olup, 1971 yılında kapatılmıştır.
b. Devrimci Demokratik Kültür Dernekleri (DDKD)
1974 yılındaki genel af sonucu cezaevinden çıkan Devrimci Kültür Ocaklarına mensup şahıslar tarafından Kürtçülük faaliyetlerine yönelik olarak 1975 yılında kurulmuştur. Temel amacı Kürtçülük bilincini geliştirmek, devlet karşıtı kitleler oluşturmak, kültürel faaliyetleri ön planda tutarak halkı genel isyana teşvik etmektir. 1980 yılında kapatılmıştır.
c. Anti Sömürgeci Demokratik Kültür Derneği (ASKD.DER)
1974 yılında Marksist-Leninist ideolojisi doğrultusunda Kürtçülük faaliyetleri yürütmek için kurulmuş ve 1980 yılında kapatılmıştır.
d. Devrimci Halk Kültür Derneği (DHKD)
1974 Yılında Marksist-Leninist ideolojisi doğrultusunda Kürtçülük faaliyetleri yürütmek için kurulmuş ve 1980 yılında kapatılmıştır.
e. Türkiye Kürdistan Demokrat Partisi (TKDP)
24 Ocak 1965 Tarihinde Irak Kürdistan Demokrat Partisinin girişimleri sonucu Kürt ayrımcılığı ve sağ düşünceyi benimseyen bir parti olarak kurulmuştur. 1970 yılında sol ideolojiye mensup Kürtçü şahısların partiye girmesi ile düşünce farklılığı olmuştur. Hedefi Türkiye‟de bağımsız bir Kürdistan devleti kurmaktır. Parti, 1978 yılında Marksist Leninist düşünce etrafında toplanmış olup, bunlardan ayrı düşünenler partiden ayrılarak Kürdistan Ulusal Kurtuluşçuları Örgütünü kurmuştur.
f. Kürdistan Kurtuluş Partisi- Rızgari (KKP)
1978 yılında, Türkiye‟nin sömürgeci bir devlet olduğu iddiasına dayanarak halk kitlelerinin desteği ile Türkiye Kürdistan‟ı olarak tabir edilen bölgelerde bağımsız bir Kürdistan devleti kurma amacıyla kurulmuş olup, adını çıkardığı “Rızgari” Dergisinden almıştır. 1988 yılında adını Kürdistan Kurtuluş Partisi (KKP) olarak değiştirmiştir.
g. Kawa Örgütü
1976 Yılında Devrimci Doğu Kültür Derneklerinden ayrılıp, köylüyü temel güç alarak işçi öncülüğünde Maocu düşünce çerçevesinde faaliyet yürütmek üzere kurulmuştur. 1980 yılındaki operasyonlardan sonra faaliyetleri etkisizleşmiştir
h. Kürdistan Kurtuluşçular Örgütü (KUK)
1978 yılında Türkiye Kürdistan Demokrat Parti yönetiminden görüş ayrılığı sonucu ayrılanlarca; Irak, İran, Suriye ve Türkiye‟de Kürtlerin bulundukları bölgede bağımsız bir sosyalist devlet kurmak için, önce Sovyet tipi devrim gerçekleştirmek, bilahare Sosyalist Kürdistan devletini kurmak amacıyla kurulmuştur.
i. Kürdistan Mücadele Örgütü (TEKOŞİN)
Türkiye Halkın Kurtuluşu Partisi - Kurtuluş Örgütü (THKP-C) içindeki Kürtçü kesim tarafından 1970 yılında kurulmuştur. 1980 yılında kadrosunun bir kısmı yurt dışına kaçmış olup, halen Almanya ve Avusturya başta olmak üzere Avrupa‟da faaliyetlerine devam etmektedir.
j. Kürdistan Sosyalist Hareketi (TSK)
Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde Marksist-Leninist ideolojide bir Kürdistan devleti kurmak amacıyla kurulmuştur.
PKK'dan etkilenerek kurulan bir örgüt olup, esas kuruluş tarihi yurt dışında 1983 yılına dayanmaktadır.
k. Türkiye Kürdistan Sosyalist Partisi (TKSP)
1974 Yılında Kemal Burkay, Mehdi Zana, Tarık Ziya Ekinci ve İhsan Aksoy adlı Ģahıslarca Doğu ve Güneydoğu Anadolu'da bağımsız bir Kürdistan devleti kurmak amacıyla kurulmuştur. Yayınladıkları 'Özgürlük Yolu' Dergisi ile kitle oluşturmak istemişlerdir. 1980 yılında 350 civarında militanı tespit edilmiş olup, kadrolarının bir kısmı yurt dışına kaçmıştır. Yayınevi tüzük ve programı Ankara-Polatlı'da ele geçirilmiştir. Halen Almanya'da yan kuruluşu olan Kürdistan İşçi Dernekleri Federasyonu (Komkar) vasıtasıyla yurt içinde ise 'Denk' Dergisi ile faaliyetine devam etmektedir. PKK'dan önce bölgede en etkili olan bir örgüt olup, 1988 yılında yurt dışında kurulan ve kısa adı Tevger olan ittifak içinde de etkili durumdadır.
Halen Kemal Burkay'ın kontrolü altında ülkemizde federal bir sistem kurma çalışmaları yürüten Kürtçü bir örgüttür.
l. Kürdistan Öncü :İşçi Birliği (KÖİP-PPKK)
1974 Yılındaki genel af sonucu cezaevinden çıkan Devrimce Demokrat Kültür Derneği mensuplarınca kurulmuştur. 1980 yılında örgüt mensuplarının bir kısmı Suriye'ye ve Avrupa ülkelerine kaçmıştır. PKK- Apocular ile isim benzerliği sebebi ile Kürdistan İşçi Partisi (KİP) adını Kürdistan Öncü İşçi Partisi (KÖİP-PPKK) olarak değiştirmiştir. Bu örgüt Almanya'daki Tevger ittifakı içinde faaliyetlerine devam etmekte olup, toparlanma çabasındadır.
m. Kurtuluş Bayrağı Örgütü (ALARIZGARİ)
1979 Yılında Rızgari örgütü içinde ayrılan propaganda ve yayın yolu ile oluşturulacak kitlelerle Kürdistan Cumhuriyetini kurmak amacı ile kurulmuştur. 1980 yılından sonra kadrolarının bir kısmı İran üzerinden Avrupa ülkelerine kaçmıştır. Ülkemizde faaliyeti bulunmakta olup, toparlanma çabasındadır.
n. Kürdistan Kurtuluş Hareketi (TEVGER)
Avrupa Ülkelerinde faaliyet yürüten örgütlerin üst düzey temsilcilerinin ortak kararı ile 28 Haziran 1988 tarihinde Belçika'nın Brüksel Ģehrinde kurulan bir platformdur. Amacı; Kürt Sorununu Uluslar arası platformlara taĢıyarak Filistin Kurtuluş Örgütü gibi resmi bir hüviyet kazanmak, bu sayede Kürt Sorununu devlet başkanları düzeyinde görüşmek ve temsil etmektir. İttifak bu gün için görünüşte silahsız eylem yürütmekle birlikte planlarında silahlı eylemleri mevcuttur. Bu platformda yer alan örgütler şunlardır :
Alarızgari
Kürdistan Ulusal Kurtuluşçuları (KUK),
Kürdistan Öncü İşçi Partisi
Kürdistan Sosyalist Birliği
Türkiye Kürdistan Sosyalist Partisi
Kürdistan Devrimcileri (Türkiye Dışı Örgüt)
Kürdistan Demokrat Partisi (Türkiye Dışı Parti)
Kürdistan Yurtsever Güç Partisi (Türkiye Dışı Parti)
o. Komşu Ülkelerdeki Örgütler
Kürdistan için Irak-İran-Suriye'de faaliyet gösteren üç ana örgüt bulunmaktadır. Bunlar;
Irak-Kürdistan Demokrat Partisi (IKDP): Lideri Mesut Barzani'dir.
İran-Kürdistan Demokrat Partisi (İKDP): Lideri Dr. Abdurrahman Kasımlu, (Fransa'da bir suikast sonucu öldürülmüştür.)
Kürdistan Yurtseverler Birliği (KİP): Merkezi (K. Irak'ta) olup, lideri Celal Talabani'dir.
Dipçe: https://www.facebook.com/photo.php?fbid=445688322188231&set=a.241393319284400.54813.241313655959033&type=1&theater
Yayının oluşturulma tarihi: 13 Mayıs 2013
Bugün: 01 Eylül 2013, Kuvayı Milliyeci
Category: Celal Talabani, Mesut Barzani, PKK
Bu örgütlerin hepsi daha devrim kelimesini doğru telafuz edemeyen teröristlerden oluşuyor tabiki. Devrim kelimesi ülkemizde ilk kullanılmaya başlandığı zamanın anlayışına göre, yenilik ve gerekirse köklü yenilik-değişiklik gibi anlama geliyor. ancak en iyi sistemi kursakta, bu bölücüler yönetimi devirmek için Devrimci kelimesini alırlar. O kadar ilke varken sadece devrim kelimesi üzerine kurulu bir ideoloji olsa olsa Devlet düşmanlığıdır.
YanıtlaSilBunlara kanan iyi niyetli ama saftirik insanlarda var. Mesela şuna dikkat edilmeli, Atatürk devrimci değildi; Milliyetçi, Halkçı, Çağdaş, Modern, Mücadeleci, Akılcı ve Yenilikçi bunlar Atatürk ün karakteristik vasıfları, devrimcilik ve laiklik ise siyasette izlenmesi gereken yolda katıldığı ilkeler, parti programı. Atatürk birçok ilkenin alaşımından oluşuyordu, aynen tek başına bazı moleküllerin zehir olması gibi ve başka birşey olması gibi, tek başına birçok siyasi ilke zehirden ibarettir. Birçok Atatürkçü vardır ancak şunu unutmayalım Atatürk gibi zeki bir vatansever olmanız çok zor ihtimal.
Peki böyle oluşumları engellemek için ne gibi önlemler alinmali ve bunlarin kalici olmasi icin nelwr önerirsiniz?
YanıtlaSil