26 Nisan 2015 Pazar

BRONSART VON SCHELLENDORF'un Tanıklığıyla Ermeni Soykırımı Yalanı

  BRONSART VON SCHELLENDORF

  Talat Pasa İçin Şahitlik

  1864, Berlin doğumlu olan Friedrich Bronsart von Schellendorf, 1882'de Prusya hassa alayına girmiştir. 1904 – 1905, Rus – Japon savaşına katılan Schellendorf; 1913 yılında, Alman askeri kuruluyla birlikte Türkiye’ye gelmiştir.

  Birinci Acun (Dünya) Savaşı'nın başından, 1917’ye kadar, Genelkurmay Başkanı olarak görev yapmıştır. 1918 den itibaren Fransa’da Prusya 5. Piyade Tümen Komutanlığı yapmıştır. Birinci Acun Savaşı sırasında, Osmanlı Ordusu'nda görev alan Alman askerlerin sayısı 40 dolayındaydı. Liman von Sanders başkanlığındaki Alman Askeri Yardım Kurulu, Birinci Acun Savaşı’nın başında, Osmanlı Genelkurmayı’nı denetimine alarak, çağdaşlaşma sürecini sürdürmüşler ve harekat pilanlarının hazırlanmasında büyük bir rol oynamışlardır.

  General Bronsart von Schellendorf, Genelkurmay Başkanlığı'nın yeniden yapılandırılması sonucunda; karar verici ve denetim organı olan Genelkurmay Birinci Yarbaşkanlığı, Genelkurmay Karargahı Kıdemli Başkanlığına getirilmiştir, Genelkurmay Başkanı ise Enver Paşa olmuştur. Ancak daha sonra, General Bronsart von Schellendorf, Genelkurmay Başkanı olmuştur. Yazışmalarda, kendisinden bu sıfatla söz edilmeye başlanmış ve Enver Paşa’nın etkisi sınırlandırılmıştır.

   General Bronsart von Schellendorf, görevi gereği, tüm yazışmalara tanık oluyordu ve yazışmaların birer ekini alarak, Almanya’da bir belgelik (arşiv) oluşturuyordu.

  Osmanlı Devleti için savaş tehlikesi yaklaştıkça, von Schellendorf cephelerle ilgili hazırlıklara katılmıştır. Bunların içinde, son derece önemli olan Doğu Cephesi’nin hazırlıkları da vardır.

  Doğu Cephesi ile ilgili hazırlıkları von Schellendorf, Yarbay Hafız Hakkı ile geçekleştirmiştir. Savaş başladığında ise, denetim tamamen von Schellendorf’tadır. Bu görevini 1917’ye kadar sürdürmüştür. Çok saygın ve başarılı bir subay olan General Bronsart von Schellendorf, 1920 yılında Korgeneral rütbesiyle emekli olmuştur.




  Kaynak: ASAM ERMENİ ARAŞTIRMALARI, Sayı 4, Aralık 2001 - Ocak-Şubat 2002 

   Özgün metni buradan okuyabilirsiniz; t2174a.com/?p=8486

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder